APO exam previous year solved question paper

1

Online exam preparation of previous year solved question paper UP Assistant Prosecution Officers APO pre exam 2009. Download APO previous year exam solved question paper in pdf format

1. Special police officers may be appointed under section 17 of the Uttar Pradesh Police Act, 1861 by—
(A) Inspector General of Police
(B) Any Magistrate suo motu
(C) Magistrate on application of Police Inspector
(D) Senior Superintendent of Police
Ans : (C)

2. Which of the following is not required to be recorded in the General Diary ?
(A) Details contained in a First Information Report
(B) Departure and return of police officers on and from duty
(C) Receipt and disbursement of cash
(D) Arrests made at the police station
Ans : (A)

3. Which of the following isnota duty of the police officer ?
(A) To obey and execute all orders and warrants issued to him by any competent authority
(B) To collect and communicate intelligence affecting the public peace
(C) To prevent the commission of offences and public nuisances
(D) To take charge of all unclaimed property and dispose the same as the circumstances demand
Ans : (D)

4. No warrant of arrest in a noncognizable offence shall for any reason be kept by the police for more than—
(A) One month
(B) Two months
(C) Six weeks
(D) Fifteen days
Ans : (C)

5. ‘In every Statute mens rea is to be implied unless contrary is shown from the language of the Statute.’
This view was expressed in—
(A) Sherras Vs. De Rutzen
(B) R. Vs. Dudley and Stephen
(C) Queen Vs. Tolson
(D) R. Vs. Arnold
Ans : (A)

6. A national of Pakistan fires from the other side of the borders and a person within the Indian border is killed. The relatives, friends and other Indians rush and drag the Pakistani to border Indian Police Station. Can the Indian courts try the accused for murder ?
(A) No, Indian courts have no jurisdiction
(B) Yes
(C) He shall be handed over to the Pakistani authorities for trial in Pakistan
(D) None of the above
Ans : (B)

7.Point out wrong answer—
An order maintenance may be passed under section 125 of Cr. P. C. where a person neglects or refuses to maintain—
(A) his wife even if living separately by mutual consent
(B) his legitimate or illegitimate minor child
(C) his legitimate or illegitimate child who is by reason of any physical or mental abnormality or injury, unable to maintain itself
(D) his father or mother
Ans : (A)

8. An order of discharge—
(A) is not a judgement
(B) is not a defence against fresh proceedings without fresh facts and better evidence
(C) takes place after formal framing of charges
(D) establishes innocence of accused
Ans : (A)

9.. In which sections of Cr. P. C., the procedure for trial before a court of Sessions is provided ?
(A) 260 to 265
(B) 238 to 250
(C) 251 to 259
(D) 225 to 237
Ans : (D)

10. Investigation includes all the proceedings conducted by a police officer—
(A) For the collection of evidence
(B) For enquiry than a trial
(C) For trial
(D) All the above
Ans : (A)

11. “If the complainant is absent on the day fixed for the hearing of the case, the magistrate may, in his discretion, discharge the accused in certain circumstances.”
In which one of the following circumstances the accused cannot be discharged ?
(A) When the charge has been framed
(B) When the offence is compoundable
(C) When the offence is noncognizable
(D) When the proceeding has been instituted on complaint
Ans : (A)

12. Section 50 of Cr. P. C. provides that every person arrested without warrant shall be informed of grounds of arrest and of right to bail, if the arrest is made for a bailable offence. What is the effect of non-compliance of these provisions ?
(A) It shall not render the arrest and detention of the person concerned illegal
(B) Even if the provisions of this section are overlooked, error may be corrected later
(C) It shall render the arrest and detention of the person concerned illegal and shall enable the person arrested move for habeas-corpus to obtain his release
(D) It is simply a procedural error and the provisions of this section are not very material
Ans : (C)

13. An offence is committed by a British citizen on an aircraft registered in India. The offender may be dealt with under which provision of the Code of Criminal Procedure, 1973 ?
(A) Section 188
(B) Section 183
(C) Section 182
(D) Section 186
Ans : (A)

14. In which of the following cases it was held that the accused cannot use the case diary ? Neither the accused nor his counsel can requisition the case diary and they cannot claim to go through it ?
(A) State of Uttar Pradesh v. Harish Chandra Singh
(B) Madhu Limaye v. Union of India
(C) Mukund Lal v. Union of India
(D) J. M. Desai v. State of Bombay
Ans : (C)

15. Which section of the code of Criminal Procedure, 1973 deals with the power of Sessions Judge to transfer cases and appeals ?
(A) Section 409
(B) Section 408
(C) Section 407
(D) Section 406
Ans : (B)

16. Consider the following statements—
1. Illegal arrest does not vitiate the trial.
2. A confession is not invalidated by the illegal arrest.
3. Mere keeping a person in police station or restricting his movement within the precincts of a police station amounts to arrest.
4. Arrest need not be by handcuffing a person, but could be complete by spoken words.
Select the correct answer using the codes given below—
Codes :
(A) Only 1 and 2 are correct
(B) Only 1 and 4 are correct
(C) Only 1, 2 and 4 are correct
(D) 1, 2, 3 and 4 all are correct
Ans : (C)

17. Under section 77 of Cr. P. C., a warrant of arrest may be executed—
(A) Within the local jurisdiction of court issuing warrant
(B) At any place within the state
(C) At any place in India
(D) Within the jurisdiction of District court
Ans : (C)

18. “Summons case” means a case relating to an offence, punishable with—
(A) Imprisonment for life
(B) Imprisonment for a term of 10 years
(C) Imprisonment for a term exceeding two years
(D) Imprisonment for a term not exceeding two years
Ans : (D)

19. Who can commute the sentence of imprisonment for life under Cr. P. C. ?
(A) Appropriate Government
(B) The President of India
(C) The Governor of the State
(D) The Home Minister of the State
Ans : (A)

20. In a cognizable offence a police officer—
(A) cannot arrest an accused without warrant
(B) can keep the accused in police custody without a remand order
(C) is not required to produce the accused before a magistrate
(D) may arrest an accused without warrant
Ans : (D)

1 Comment
  1. […] APO Exam Previous Year Solved Question Paper […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More