Bank PO and Clerk Exam Preparation Question Answer – Set 12

0

Question answer set for Bank PO and Clerk exams online preparation. It will be also important collection for others government competitive exams.

1.Which of the following describes the nature/character of the Revolt of 1857 most accurately?
(A) It was a national war of independence
(B) It was a Muslim conspiracy exploiting Hindu grievances 
(C) It was the last attempt of an effete medieval feudal order to recover its lost glory 
(D) It was a purely military outbreak 
Answer: It was the last attempt of an effete medieval feudal order to recover its lost glory 

 2. The decision of the Supreme Court in the Golakh Nath Case was that–
(A) Judiciary is independent of Parliament (B) Fundamental Rights could not be amended or abridged
(C) the Constitution is supreme (D) the basic structure of the Constitution should not be changed 
Answer: Fundamental Rights could not be amended or abridged 

 3. When the productive capacity of the economic system of a State is inadequate to create sufficient number of jobs, it is called–
(A) seasonal unemployment (B) structural unemployment
(C) disguised unemployment (D) cyclical unemployment
Answer: cyclical unemployment

4. In which form of graphics with extension such as .bmp, . png, .jpg, . tif, or .gif of Digital photos and Scanned images are stored? 
(A) In vector (B) In bitmap 
(C) Either in vector or in bitmap (D) Neither in vector nor in bitmap 
Answer: Either in vector or in bitmap 

5. The Anarchical and Revolutionary Crime Act (1919) was popularly known as the– 
(A) Rowlatt Act (B) Ilbert Bill 
(C) Indian Arms Act (D) Pitt’s India Act 
Answer: Rowlatt Act 

 6. Who adopted the Constitution of India on the 26th November, 1949?
(A) People of India (B) Parliament of India
(C) Representative of the people of India in Constituent Assembly (D) Cabinet 
Answer: People of India

7. Which of the following tributaries of the Ganga system flows Northwards?
(A) Kosi (B) Ghaghara
(C) Gandak (D) Son 
Answer: Son 

 8. The educated middle class in India–
(A) opposed the Revolt of 1857 (B) supported the Revolt of 1857
(C) remained neutral to the Revolt of 1857 (D) fought against native rulers 
Answer: remained neutral to the Revolt of 1857 

9. Of all the Amendments in the Indian Constitution, the most Comprehensive and Controversial Amendment was– 
(A) 42nd (B) 43rd 
(C) 44th (D) 45th 
Answer: 42nd 

 10. Who among the following, was the President of the All-India States Peoples’s Conference in 1939?
(A) Jaya Prakash Narayan (B) Jawaharlal Nehru
(C) Sheikh Abdullah (D) Sardar Vallabhbhai Patel 
Answer: Jawaharlal Nehru 

 11. Who was the British Prime Minister at the time of the Second Round Table Conference?
(A) Clement Attlee (B) Neville Chamberlain
(C) Ramsay MacDonald (D) None of these 
Answer: Clement Attlee 

12. Who is the author of the book ‘The Last Mughal The Fall of a Dynasty, Delhi 1987’? 
(A) John Kirkland (B) William Dalrymple 
(C) Thomas Wilson (D) Simon Digby 
Answer: William Dalrymple 

 13. A galvanometer is converted into ammeter when we connect–
(A) high resistant in series (B) high resistant in parallel
(C) low resistant in series (D) low resistant in parallel 
Answer: low resistant in parallel 

14. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?

(A) Keyboard (B) Mouse
(C) Joystick (D) Track ball 
Answer: Mouse 

15. The Indian National Army (INA) came into existence in 1943 in– 
(A) Japan (B) Burma 
(C) Singapore (D) Malaya 
Answer: Singapore 

16. The doctrines of “non-violence” and “civil disobedience” associated with Mahatma Gandhi were influenced by the works of– 
(A) Churchill-Irwin-Tolstoy (B) Ruskin-Tolstoy-Thoreau 
(C) Thoreau-Humen-Shaw (D) Cripps-Tolstoy-Howes 
Answer: Ruskin-Tolstoy-Thoreau 

17. Public Interest litigation applies to any case of public injury arising from– 
(A) the breach of any public duty (B) the violation of a Constitutional provision 
(C) the violation of law (D) All of the above 
Answer: All of the above 

 18. Spam is related to–
(A) Computer (B) Art
(C) Music (D) Game 
Answer: Computer 

19. Which one of the following countries has Red river delta? 
(A) Japan (B) Indonesia 
(C) Malaysia (D) Vietnam 
Answer: Vietnam 

 20. Which of the following three rivers of the Peninsular India have the Amarkantak region as their source? 
(A) Narmada, Krishna, Godavari (B) Son, Mahanadi, Narmada 
(C) Godavari, Krishna, Cauveri (D) Chambal, Betwa, Luni 
Answer: Son, Mahanadi, Narmada 

21. ‘Nirmal Gram Puraskar’ is related with– 
(A) sanitation (B) environment 
(C) unemployment (D) food production 
Answer: sanitation 

22. The operating system called ‘Unix’ is typically used for– 
(A) Desktop computers (B) Laptops 
(C) Super computers (D) Web servers 
Answer: Web servers 

23. Which of the following provisions can be amended by simple majority? 
(A) Creation of new states (B) Creation or abolition of upper houses in State Legislatures 
(C) Reconstitution of existing States (D) All of the above 
Answer: All of the above 

24. ‘OCR’ stands for– 
(A) Optical CPU Recognition (B) Optimal Character Rendering 
(C) Optical Character Recognition (D) Other Character Restoration 
Answer: Optical Character Recognition 

25. The sequence of the Great Lakes of USA from East to West is–
(A) Huron-Michigan-Ontario-Superior- Erie (B) Superior – Ontario – Erie – Michigan – Huron 
(C) Ontario – Erie – Huron – Michigan – Superior (D) Erie – Huron – Michigan – Ontario – Superior
Answer: Superior – Ontario – Erie – Michigan – Huron 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More