Bank PO and Clerk Exam Preparation Question Answer – Set 19

0

Bank PO and Clerk exam sample question and answer paper set for preparation of IBPS, SBI and other public sector banks exam preparation. General awareness solved question paper set for Bank PO and Clerk exam preparation. It will be also important collection for others government competitive exams.

1. Socialism refers to–
(A) state-controlled economy (B) liquidation of the bourgeoisie
(C) removal of peasantry from administration (D) establishment of military dictatorship 
Answer: state-controlled economy 

2. Which one of the following is the largest satellite in solar system?

(A) Titan (B) Ganymede
(C) Europa (D) Triton
Answer:Ganymede

3. Separate electorates for Muslims in India were introduced by which one of the following Acts?
(A) Government of India Act of 1909 (B) Indian Councils Act of 1892
(C) Rowlatt Act of 1919 (D) Government of India Act of 1935 
Answer: Government of India Act of 1909 

4. Foucault experiment is proof of which one of the following? 
(A) Revolution of Earth (B) Rotation of Earth 
(C) Rotation of Moon (D) Revolution of Moon 
Answer: Rotation of Earth 

5. In terms of economy, the visit by foreign nationals to witness the XIX CWG in India amounted to– 
(A) export (B) Import 
(C) production (D) consumption 
Answer: export 

6. TRIPS (Trade Related aspects of Intellectual Property Rights) agreement is administered by– 
(A) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTD) 
(B) United Nations Organization (UNO) 
(C) World Trade Organization (WTO) 
(D) World Bank (WB) 
Answer: World Trade Organization (WTO) 

7. Which one among the following polymers is used to make personal armour such as combat helmets, ballistic face masks, and ballistic vests?

(A) Teflon (B) PVC
(C) Bakelite (D) Kevlar 
Answer: Kevlar 

8. The so-called Black Hole tragedy refers to– 
(A) confinement of the English prisoners in a dark cell by the Nawab 
(B) alleged imprisonment of 123 Englishmen into a small room, resulting in the death of most of them 
(C) covering the heads of the English prisoners from Fort William with black masks which suffocated them to death 
(D) imprisoning the English women and children in a room without any window 
Answer: (B)

9. The National Human Rights Commission is a– 
(A) constitutional body (B) extra constitutional body 
(C) statutory body (D) the result of Cabinets resolution 
Answer: statutory body 

10. Which one among the following polymers is re-synthesised from the naturally occurring polymer?

(A) Kevlar (B) Teflon
(C) Rayon (D) Cellulose 
Answer: Rayon 

11. Who among the following was the first Chairman of the Planning Commission? 
(A) Dr Rajendra Prasad (B) Pt Jawaharlal Nehru 
(C) Sardar Vallabhbhai Patel (D) J B Kripalani 
Answer: Pt Jawaharlal Nehru 

12. The ‘Instrument of Instructions’ contained in the Government of India Act, 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as–

(A) Fundamental Rights (B) Directive Principles of State Policy
(C) Extent of Executive power of State (D) Conduct of business of the Government of India 
Answer: Directive Principles of State Policy 

13. Which of the following is not a Parliamentary Committee? 
(A) Demands for Grants Committee (B) Committee on Public Accounts 
(C) Committee on Public Undertakings (D) Committee on Estimates 
Answer: Demands for Grants Committee 

14. Which one of the following is the time required for the Earth to return to a given point in its orbit with reference to fixed star, called? 
(A) Lunar year (B) Solar year 
(C) Tropical year (D) Sidereal year 
Answer: Sidereal year 

15. Which one of the following is the correct sequence of the nuclear power plants of India in the increasing order of their installed power generation capacity? 
(A) Rawatbhata- Narora- Kaiga – Tarapur (B) Narora-Kaiga-Rawatbhata-Tarapur 
(C) Kaiga-Tarapur-Narora-Rawatbhata (D) Tarapur-Narora-Kaiga-Rawatbhata 
Answer: Tarapur-Narora-Kaiga-Rawatbhata 

16. Which is the rarest naturally occurring element on Earth?

(A) Gold (B) Antimony
(C) Germanium (D) Astatine 
Answer: Astatine 

17. The unique contribution of Rani Gaidiliu’s Naga Movement was that– 
(A) she gave considerable support to the Indian National Army (INA) 
(B) it was the ‘only Nationalist Movement by the tribal of the North-East 
(C) For the first time the tribals of the North-East demanded autonomy 
(D) she integrated the Tribal Movement with the Civil Disobedience movement
Answer: she integrated the Tribal Movement with the Civil Disobedience movement

18. Gold is mainly extracted by–
(A) carbon reduction (B) self reduction
(C) electrolytic method (D) Arndt forrest cyanide method 
Answer: Arndt forrest cyanide method 

19. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament? 
(A) The Public Accounts Committee (B) The Estimates Committee 
(C) The Committee on Public Undertakings (D) The Committee on Petitions 
Answer: The Estimates Committee 

20. Who among the following determines the authority who shall readjust the allocation of seats in the Lok Sabha to the States, and division of each State into territorial constituencies? 
(A) The President of India (B) The Parliament of India 
(C) The Chief Election Commissioner of India (D) The Lok Sabha alone 
Answer: The Parliament of India 

21. Very high grade iron ore found in India is limited and restricted mainly to– 
(A) Anantapur district of Andhra Pradesh (B) Degana in Rajasthan 
(C) Hospet area of Karnataka (D) Bailadila mines of Madhya Pradesh 
Answer: Hospet area of Karnataka 

22. Gases begin to conduct electricity at the low pressure because– 
(A) at low pressure gases turn into plasma 
(B) colliding electrons can acquire higher KE due to increased mean free path leading to ionisation of atoms (C) atoms break up into electrons and protons and electron started conducting electricity 
(D) the electrons in the atom move freely in low pressure 
Answer: colliding electrons can acquire higher KE due to increased mean free path leading to ionisation of atoms . 

23. Which one of the following has given the centripetal force for a car moving on a road? 
(A) Force of breaks (B) The driver of the car 
(C) Force by the steering wheel (D) Friction due to tyres 
Answer: Friction due to tyres 

24. Which of the following is true? 
(A) Neither momentum nor KE is conserved in inelastic collision 
(B) Momentum is conserved in all collision but KE is conserved only in inelastic collision 
(C) Momentum is conserved in all collision but not KE 
(D) Both momentum and KE are conserved in all collision 
Answer: Momentum is conserved in all collision but not KE 

25. Public Interest Litigation (PIL) may be linked with– 
(A) judicial review (B) judicial activism 
(C) judicial intervention (D) judicial sanctity 
Answer: judicial activism 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More