Download BTET Solved Question Paper in pdf

0

Download Bihar Teacher Eligibility Test (BTET) exam 2012 solved question paper in pdf format. Exam held on 29 October 2012. These questions important for upcoming government competitive exams preparation. You can download this question paper in pdf format to click above pdf icon link.

Directions : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

1. ‘Prediction’ as a subskill is associated whit.
(A) Drafting (B) Summarising
(C) Note making (D) Reading

2. Minimal pairs are usually used to give practice in.
(A) Reading (B) Vocabulary
(C) Structures (D) Pronunciation

3. When a teacher uses lessons in Science and Social Science to teach language, such an approach can be termed as.
(A) Objective language teaching (B) Pluralistic language teaching
(C) Discipline-wise language teaching (D) Language across the curriculum

Directions : answer the following questions by selecting the most appropriate option.

31. Comprehensive Evaluation refers to assessment of.
(A) Co-curricular activities (B) Academic subjects
(C) Both scholastic and co-scholastic areas (D) Summative assessment tests

32. A mixed ability group is heterogeneous in.
(A) Economic status (B) Gender and age
(C) Social strata (D) Knowlege and skill

33. Teachers should not give corporal punishment to learners because. 
(A) It makes parents very angry
(B) It is risky
(C) It creates stress and fear in learners
(D) It is only an emotional release for the teachers

34. Pre-reading tasks are meant for.
(A) evaluating the reading skill of the learners
(B) Giving the meanings of difficult words and pharases
(C) Introducing the main idea and motivation the learners
(D) Explaining the grammatical items used in the reading text

35. When a teacher asks her students to write a letter after having a group discussion, she is.
(A) Adopting the Direct Method of languade
(B) Integrating different language skills
(C) following a traditional method 
(D) likely to confuse the students

36. Speaking skill can be best developed by enabling the learners to.
(A) Read challenging and difficult texts
(B) Communicate in real-life situations
(C) Listen to the model provided by the teacher
(D) Avoid all errors while speaking

37. Curriculum is an educational programme which does not state.
(A) The lesson planing details of the topics 
(B) The educational purpose of a programme
(C) The content (material, etc.), teaching strategies and learning experiences which will be necessary to achieve this purpose 
(D) The means of evaluating whether these educational ends have been achieved or not

38. A good test on reading comprehension will have questions.
(A) That focus primarily on the structures and words used in the text
(B) That test the textual knowledge thoroughly
(C) That encourage learners to write answers without errors
(D) That test inference, interpretation and evaluation besides comprehension

39. Teaching grammar is useful to improve.
(A) Accuracy (B) Fluency
(C) Literacy (D) Numeracy

40. Picture comprehension is effective to promote.
(A) Artistic skill (B) Speaking skill
(C) Listening skill (D) Literary skill

41. Seating arrangement should be flexible in a language classroom because.
(A) It facilitates pair work and group work 
(B) It reduces the responsibility of the teacher
(C) It helps the teacher in maintaining discipline
(D) It helps learners change their places frequently

42. Learners acquire a language by.
(A) Using the language in a natural interactive environment
(B) Analysing the structure of the language 
(C) Studying the literature of that language 
(D) Learning about the culture of the speakers of that language

43. All-round development of a child implies.
(A) Providing vocational education for the learner to function in any work environment
(B) Harmonious development of physical, emotional and mental faculties
(C) Specialized training to make the learner a ‘Jack of all Trades’
(D) Following the natural stages of child development

44. The most important feature of an effective language classroom is opportunity for learners to.
(A) Relax (B) Interact
(C) Evaluate (D) Imitate

45. In learning a new language, multilingualism is.
(A) A methodology
(B) An asset
(C) An interference
(D) A burden

Directions :
 Read the passage given below and answer the question (Q. No. 46-51) that lollow by choosing the most appropriate option.

The study of history provides many benefits. First, we learn from the past. We may repeat mistakes, but, at least, we have the opportunity to avoid them. Second, history teaches us what questions to ask about the present. Contrary to some people’s view, the study of history is not the memorization of names, dates, and places. It is the thoughtful examination of the forces that gave shaped the courses of human life. We can examine events from the past and then draw inferences about current events. History teaches us about likely outcomes.

Another benefit of the study of history is the broad range of hman experience which is covered. War and peace are certainly covered as are national and international affaires. However, matters of clture (art, literature, and music) are also included in historical study. Human nature is an important part of history: emotions like passion, greed, and insecurity have influenced the shaping of world affairs. Anyone who thinks that the study of history is boring has not really studied history.

46. By studying history we can.
(A) Question the authority
(B) Repeat mistakes
(C) Predict the future
(D) Avoid mistakes

47. Which method of teaching history would the author of this passage support ?
(A) Analyzing wars and their causes
(B) Applying historical events to modern society
(C) Using flash cards to remember specific facts 
(D) Weekly quizzes on dates and events

48. History is all about.
(A) Maps, information and detailed data
(B) Memorizing names, dates and places
(C) Understanding international affairs 
(D) Studying about a broad range of human experience

49. History is not boring because.
(A) It is about the mistakes we make
(B) It covers both war and peace
(C) It studies human nature and culture
(D) It is full of historical events

50. What is the main idea of this passage ?
(A) Students should study both national and international history
(B) Studying history helps us to learn from the past
(C) Studying history is not just memorization 
(D) The role of history is to help students deal with real life

51. Pick out a word from the first paragraph that means the same as ‘results’
(A) Outcomes (B) Benefits
(C) Inferences (D) Forces

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 52-60) by selecting the most appropriate option.

It is your duty to train and develop your mind and acuire knowledge, as much knowledge as you possibly can obtain. Knowledge is like a deep well, fed by perennial springs, and your Mind is the little bucket that you drop into it; you will get as much as you can assimilate. The Brain, which is the physical organ of the mind, is one of the two precious products of the aeons of Evolution: the other is the imponderable ‘Social instinct’. This wonderful Brain, whose every convolution represents millions of years of Time, really distinguishes you from the animals. Many animals have very powerfull sense organs; the eagle, the ant and the dog have keener sense of sight than Man. But no animal has a more evolved Brain and higher Intelligence. If you do not develop and use this Brain to the utmost of your power, you are more akin to the beasts than to homo-Sapiens.

Knowledge and mental self-culture will confer untold blessings upon you. You will not be the victim of superstition and demagogy in religion and politics.You will know your duty and do it. To be wise and independent in your religion and your politics, not to be doped and duped by the selfish priests and the scheming politicians of Capitalism and so called Socialism: is this not a noble aim worth striving for ? Most ment and women today are not free and wise: they are like kites flown by the priests and politicians who hold the string.

They are fleeced and fooled on account of their ignorance. Half the ills of man are dueto ignorance.

52. What, according to the passage, is the duty of human beings ?
(A) To digest knowledge
(B) To study correctly
(C) To acquire knowledge and develop the mind
(D) To make ourselves cultured

53. Mind has been compared to.
(A) A perennial spring 
(B) A bucket 
(C) A deep well (D) A deep sea

54. For human beings, their brain is one of the two products of evolution. The other is their.
(A) Self-culture and knowledge
(B) keener sense of sight
(C) Instinct for living in a society
(D) Physical strength

55. What is man like if he does not develop and use his brain ?
(A) He is greater than gods
(B) He is akin to the motionless statues
(C) He is like an angel
(D) He is akin to the beasts

56. What will knowledge and mental self-culture confer upon man ?
(A) Untold miseries
(B) Richness of knowledge
(C) Money and material things
(D) Many blessings

57. If on e acquires knowledge and dvelops mental self-culture, one will not be the victim of.
(A) Superstition and demagogy 
(B) Breed 
(C) Lust and carnal appetites
(D) Pugnacity

58. The author implies that most ment and women.
(A) Are manipulated by priests and politicians
(B) Are arrgant in their behaviour
(C) Luck social instinct
(D) do not possess capacity for free judgement

59. Pick out a word from the first paragraph that means the same as ‘inexhaustible’.
(A) Imponderable
(B) Aeons
(C) Convolution
(D) Perennial

60. The word ‘untold’ as used in the second paragraph is.
(A) An adverb (B) A verb
(C) A noun (D) An adjective

Answer : 

  1. (D) 2. (C) 3. (D) 4. (D) 5. (B) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A)
    11. (A) 12. (A) 13. (D) 14. (B) 15. (D) 16. (A) 17. (C) 18. (B) 19. (D) 20. (C) 21. (C) 22. (C) 23. (D) 24. (A)25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (D)29. (D) 30. (B)31. (C) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (B) 36. (B) 37. (A) 38. (D) 39. (A) 40. (A)
    41. (A) 42. (A) 43. (B) 44. (B) 45. (B) 46. (D) 47. (A) 48. (D) 49. (C) 50. (D) 51. (A) 52. (C) 53. (B) 54. (C) 55. (D) 56. (D) 57. (C) 58. (D) 59. (B) 60. (D)
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More