General Awareness Model Question Paper for SSC CGL

0

Download General Awareness model question paper for SSC CGL exam preparation. Here is 25 General Awareness questions with answers giving for government exam preparation. Candidate can download this question paper in pdf format. It will important for preparation of IBPS, RRB, UPSC, SSC and others government exams.

1.Which one of the following is not a function of the central bank in an economy?
(A) Dealing with foreign exchange
(B) Controlling monetary policy
(C) Controlling government spending
(D) Acting as a banker’s bank
Ans : (C)

2. Through which principle / device did Mahatma Gandhi strive to bridge economic inequalities?
(A) Abolition of machinery
(B) Establishment of village industries
(C) Adoption of non-violence
(D) Trusteeship theory
Ans : (D)

3. Golden Revolution refers to–
(A) Sericulture
(B) Horticulture
(C) Apiculture
(D) Viticulture
Ans : (B)

4. Which one of the following is a major port on the East Coast of India ?
(A) Kandla
(B) Vishakhapattnam
(C) Karikal
(D) Pondicherry (Puducherry)
Ans : (B)

5. Who said that “Oh! Disrespectable democracy! I love you!” ?
(A) G. B. Shaw
(B) Carpenter
(C) Lord Bryce
(D) Appa Dorai
Ans : (A)

Read: IBPS PO General Awareness Question and Answer PDF Download

6. The member-states of the U.N.O. have delegated the primary responsibility for maintaining world peace and security to the–
(A) General Assembly
(B) Economic and Social Council (EcoSoC)
(C) Security Council
(D) International Court of Justice
Ans : (C)

7. The adoption of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in–
(A) 1968
(B) 1967
(C) 1966
(D) 1965
Ans : (C)

8. ‘Brown Revolution’ is–
(A) Growth of fodder industry
(B) Growth of sea products
(C) Growth of milk and milk products
(D) Growth of food processing and soft drinks industries in India
Ans : To encourage tribal people to grow socially responsible and environment friendly coffee to cater to the demand from developed countries.

9. The total value of goods and services produced in a country during a given period is–
(A) Disposable income
(B) National income
(C) Per capita income
(D) Net national income
Ans : (B)

10. The three-tier Panchayat Raj System in India was proposed by the–
(A) Balwant Rai Mehta Committee
(B) Ashok Mehta Committee
(C) Royal Commission
(D) None of the above
Ans : (A)

Read: IBPS Clerk Exam General Awareness Solved Paper 2013

11. Under which Article of the Constitution is the President’s Rule introduced in a State due to the failure of the constitutional machinery ?
(A) 352
(B) 356
(C) 360
(D) 350
Ans : (B)

12. Mechanization of Indian agriculture on a considerable scale is not possible due to–
(A) Small holdings
(B) Lack of tractors
(C) Poverty of the peasants
(D) Indifference of the people
Ans : (A)

13. Which one of the following was the last Buddhist text produced in India ?
(A) Divya Vandana
(B) Dohakosa
(C) Vajrachedika
(D) Vamsathapakasini
Ans : (C)

14. ‘Cod’ is a variety of–
(A) Goat
(B) Fish
(C) Crop
(D) Coral
Ans : (B)

15. A large number of identical plants can be obtained in a short span of time through–
(A) Large number of seeds of a single plant
(B) Stem cuttings
(C) Tissue culture technique
(D) Hydroponics method
Ans : (C)

Read: IBPS General Awareness Solved Paper 2011

16. The smallest flowering plant is–
(A) Wolffia
(B) Lemma
(C) Azolla
(D) Ficus
Ans : (A)

17. Leukaemia or blood cancer is characterised by abnormal increase of the–
(A) Red blood cells
(B) White blood cells
(C) Blood platelets
(D) Blood plasma
Ans : (B)

18. The total number of bones in our body is–
(A) 226
(B) 206
(C) 256
(D) 236
Ans : (B)

19. The poison of honey bee is–
(A) Acidic
(B) Alkaline
(C) Saltish
(D) Protein
Ans : (A)

20. Who translated Ramayana into Persian ?
(A) Abul Fazl
(B) Badauni
(C) Abdul Latif
(D) Isar Das
Ans : (A)

IBPS General Awareness Questions PDF Download

21. Arthasastra was written by–
(A) Dhanananda
(B) Kautilya
(C) Bimbisara
(D) Pushyamitra
Ans : (B)

22. When did India join the International Tsunami Warning System ?
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2007
Ans : (A)

23. Which one of the following was the first English ship that came to India ?
(A) Elizabeth
(B) Bengal
(C) Red Dragon
(D) Mayflower
Ans : (A)

24. The All India Muslim League was founded by–
(A) Maulana Ahmed Ali
(B) Mohammad Ali Jinnah
(C) Agha Khan
(D) Hakim Ajmal Khan
Ans : (C)

25. The approximate circumference of the Earth is–
(A) 13,000 km
(B) 20,000 km
(C) 25,000 km
(D) 30,000 km
Ans : (A)

Solved Question Paper of IBPS General Awareness 2012 Download in PDF

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More