General Knowledge Question Paper pdf Download

0

Solved General Knowledge (GK) question paper of UPSC CDS exam 2012. Download previous year exam General Knowledge questions and answers in pdf format to click pdf icon.

You can also attempt quiz test of General Knowledge question paper :

General Knowledge Question Paper – Page 1

1. Over 90% of the world’s biomass is in–
(A) tropical rain forests (B) freshwater wetlands
(C) topsoils (D) oceans 
Ans : (D)

2. Which one of the following is a source of methane emission into the atmosphere ? 
(A) Automobile exhaust fume (B) Industrial chimney 
(C) Mining (D) Wetland 
Ans : (D)

3. Which one of the following statements is not correct? 
(A) Trophic dynamics represents the transfer of energy from one trophic level to another in a food chain 
(B) In deeper parts of oceans, primary production remains almost nil 
(C) The primary consumers are called autotrophs 
(D) The decomposers are called saprotrophs 
Ans : (C)

4. Carbon dioxide is called a greenhouse gas because– 
(A) its concentration remains always higher than other gases. (B) it is used in photosynthesis. 
(C) it absorbs infrared radiation. (D) it emits visible radiation. 
Ans : (C)

5. The fossil of Archaeopteryx represents the evidence of origin of– 
(A) birds from reptiles (B) mammals from reptiles 
(C) reptiles from amphibians (D) mammals from birds 
Ans : (A)

6. Which of the following statements is/are correct? 
1. NIFTY is based upon 50 firms in India. 
2. NIFTY is governed and regulated by the Reserve Bank of India. 
3. NIFTY does not trade in mutual funds. 
Select the correct answer using the code given below– 
Code: 
(A) 1 only (B) 2 
(C) 3 only (D) 1 and 3 
Ans : (A)

7. When the productive capacity of the economic system of a State is inadequate to create sufficient number of jobs, it is called– 
(A) seasonal unemployment. (B) structural unemployment. 
(C) disguised unemployment. (D) cyclical unemployment. 
Ans : (D)

8. Which one of the following is not a Millennium Development Goal of the United Nations? 
 (A) Eradicate extreme poverty (B) Reduce birth rate and death rate 
(C) Improve maternal health (D) Promote gender equality 
Ans : (B)

9. Fiscal policy in India is formulated by– 
(A) the Reserve Bank of India (B) the Planning Commission 
(C) the Finance Ministry (D) the Securities and Exchange Board of India 
Ans : (B)

10. Which one of the following is not a clause of World Trade Organisation ? 
(A) Most favoured nation treatment 
(B) Lowering trade barriers with negotiations 
(C) Providing financial support to the countries having deficit balance of payments 
(D) Discouraging unfair trade practices such as anti-dumping and export subsidies 
Ans : (C)

11. Special Drawing Rights (SDRs) relate to– 
(A) the World Bank. (B) the Reserve Bank of India.
(C) the World Trade Organisation. (D) the International Monetary Fund. 
Ans : (D)

12. Which one of the following is not a landlocked country in Africa ?
(A) Botswana (B) Zambia 
(C) Lesotho (D) Nigeria 
Ans : (D)

13. The imaginary line on the Earth’s surface that closely follows the 180° Meridian is– 
(A) Prime Meridian (B) Equator 
(C) International Date Line (D) Tropic of Cancer 
Ans : (C)

14. The country that shares longest border with India is– 
(A) China (B) Bangladesh 
(C) Nepal (D) Pakistan 
Ans : (B)

15. The distance between two consecutive longitudes (91°E and 92° E) at the Poles is–
(A) 0 km (B) 18 km 
(C) 25 km (D) 111 km
Ans : (A)

16. Lack of atmosphere around the Moon is due to– 
(A) low escape velocity of air molecule and low gravitational attraction. 
(B) high escape velocity of air molecule and low gravitational attraction. 
(C) low gravitational attraction only. 
(D) high escape velocity of air molecule only. 
Ans : (C)

17. Which one of the following correctly defines a unit magnetic pole in SI units? 
It is the pole which when placed in air at a distance of– 
(A) 1 foot from an equal and a similar pole repels it with a force of 1 pound. 
(B) 1 metre from an equal and a similar pole repels it with a force of 1 newton. 
(C) 1 cm from an equal and a similar pole repels it with a force of 1 dyne. 
(D) 1 metre from an equal and a similar pole repels it with a force 
of 1 newton/m2. 
Ans : (C)

18. After rising a short distance, the smooth column of smoke from a cigarette breaks up into an irregular and random pattern. In a similar fashion, a stream of fluid flowing past an ‘obstacle breaks up into eddies and vortices which give the flow irregular velocity components transverse to the flow direction. Other examples include the wakes left in water by moving ships, the sound produced by whistling and by wind instruments. These examples are the results of– 
(A) laminar flow of air. (B) streamline flow of air. 
(C) turbulent flow of air. (D) viscous flow at low speed. 
Ans : (D)

19. Two identical piano wires have same fundamental frequency when kept under the same tension. What will happen if tension of one of the wires is slightly increased and both the wires are made to vibrate simultaneously ? 
(A) Noise (B) Beats 
(C) Resonance (D) Non-linear effects 
Ans : (B)

20. What is the major role of a greenhouse gas that contributes to temperature rise of the Earth’s surface? 
(A) Transparent to both incoming sunlight aria outgoing infrared radiation 
(B) Stops both incoming sunlight and outgoing infrared radiation 
(C) Lets outgoing infrared radiation pass through but stops incoming sunlight
(D) Lets incoming sunlight pass through but stops outgoing infrared radiation
Ans : (D)

21. Which of the following statements is/are correct ? 
1. If a country is experiencing increase in its per capita GDP, its GDP must necessarily be growing. 
2. If a country is experiencing negative inflation, its GDP must be decreasing. 
Select the correct answer using the code given below–
Code: 
(A) 1 only (B) 2 only 
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 
Ans : (A)

22. Which of the following measures should be taken when an economy is going through inflationary pressures? 
1. The direct taxes should be increased. 
2. The interest rate should be reduced. 
3. The public spending should be increased. 
Select the correct answer Using the code given below– 
Code: 
(A) 1 only (B) 2 only 
(C) 2 and 3 (D) 1 and 2 
Ans : (A)

23. The basis of European Union began with the signing of– 
(A) Maastricht Treaty (B) Treaty of Paris 
(C) Treaty of Rome (D) Treaty of Lisbon 
Ans : (A)

24. National income ignores– 
(A) sales of a firm. (B) salary of employees. 
(C) exports of the IT sector. (D) sale of land. 
Ans : (D)

25. What are G. arboreum, G. herbaceum, G. hirsutum and G. barbadense, whose all the four species are cultivated in India ? (G = Gossypium) 
(A) Species of wool (B) Species of cotton 
(C) Species of silk (D) Species of jute 
Ans : (B)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More