IBPS PO General Knowledge (GK) Question and Answer PDF Download

1

General Knowledge (GK) question paper is important part of IBPS PO exam preparation. General Knowledge is very wide subject and it is main stream of all type government exams. We are sharing with you very important GK findings and previous exams solved GK question paper. It will important for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI Clerk, SSC, SSC CGL, Insurance, UPSC, UPSSSC and all others more government exam preparation. So candidates can read this GK question answer series for preparation of IBPS PO exam 2016.  

General Awareness GK solved Question Answer for IBPS PO Exam 2016:

In this section you can find and download GK in PDF format of most important General Knowledge question answer. You can also attempt GK question answer quiz test series because; IBPS PO exam will be conduct online from 2016.

General Studies Question Answer for IBPS PO Preparation:

Most Important General Studies question answer set for preparation of IBPS PO Exam. Here is also giving previous year General Studies solved question paper.

Quiz Test for IBPS PO Preparation:

Here is giving some important quiz test for preparation of IBPS PO exam 2016. Candidates can attempt this quiz test and prepare General Knowledge for IBPS PO exam.

You can also find more online General Knowledge quiz test for IBPS PO preparation from this site. For attempting more quiz test, candidate visit quiz test category and find related quiz test. 

IBPS Previous Year Exams Solved Question Paper:

Candidates can find previous year IBPS exams solved question paper to given below link. You can also download previous year solved question paper in pdf format.

Sample General Knowledge Question Paper for IBPS PO Preparation:

2012 IBPS PO Exam General Knowledge Solved Question Paper:

1. Which of the following countries recently conferred its Highest State Honour on Late Mrs. Indira Gandhi for her contribution in its ‘Liberation war’? 
(A) South Sudan (B) Bangladesh (C) Bhutan 
(D) Slovakia (E) Croatia 
Ans : (B)

2. Which of the following statements is true? 
(A) Banks cannot accept demand and time deposits from public. 
(B) Banks can accept only demand deposits from public. 
(C) Banks can accept only time deposits from public. 
(D) Banks can accept both demand and time deposits from public. 
(E) Banks can accept demand and time deposits only from Government. 
Ans : (D)

3. Interest payable on savings bank accounts is– 
(A) not regulated by RBI. (B) regulated by Sate Governments. (C) regulated by Central Government. 
(D) regulated by RBI. (E) regulated by Finance minister. 
Ans : (D)

4. Which of the following is the correct statement ? 
(A) State Bank of India is the sole authority to issue and manage currency in India. 
(B) A nationalised bank is the sole authority to issue and manage currency in India. 
(C) A cooperative bank is the sole authority to issue and manage currency in India. 
(D) RBI is the sole authority to issue and manage currency in India. 
(E) None of these
Ans : (E)

5. The Home Minister of India was recently on a visit to Bangladesh where both the countries signed a Coordinated Border Management Plan (CBMP). What are the major points of this agreement? 
(A) The plan will help in resolving long pending border dispute between both the nations. 
(B) The head count of the people living in enclaves on the border will be completed within next six month’s time. 
(C) India assured that no BSF jawan will open fire on the people crossing the borders unless there is an attack on them. 
(A) Only (A) (B) Only (B) (C) Only (C) (D) All (A), (B) and (C) 
(E) Both (A) and (C) 
Ans : (E)

6. The Government of India recently decided to raise the price of oil products like diesel, petrol and cooking gas. However, some taxes on these products were reduced or scrapped all together. What were these taxes which were reduced or scrapped ? 
(A) Customs Duty (B) VAT (C) Excise Duty 
(A) Only (A) (B) Both (A) and (B) (C) Both (A) and (C) 
(D) Both (B) and (C) (E) All (A), (B) and (C) 
Ans : (C)

7. The President of India was recently on a visit to South Korea and Mongolia. During her visit some agreements were signed by both the countries. Which of the following was a common area on which India signed agreements with South Korea and Mongolia both? 
(A) Peaceful use of nuclear energy. 
(B) Export of edible oil to South Korea and Mongolia. 
(C) Providing technical help to become self sufficient in production of food grains. 
(D) Willingness of both the countries to support India’s bid to have permanent seat in UN Security Council. 
(E) To hold Olympic Games in 2022 in New Delhi jointly with South Korea and Mongolia. 
Ans : (A)

8. Iran recently threatened that it will stop supply of oil to India if the payment issue is NOT sorted out quickly. What is the problem in payment to Iran ? 
(A) The oil supplied by Iran is of substandard quality. Hence India suspended the supply and stopped the payment. 
(B) Indian banks have stopped transfer of money to Iran as UN has imposed sanctions on Iran. 
(C) India is bound to purchase oil only from OPEC members. Iran has abandoned the membership of OPEC, which has created a problem in payments. 
(A) Only (A) (B) Only (B) (C) Only (C) 
(D) All (A), (B) and (C) (E) None of these 
Ans : (E)

9. Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of– 
(A) Both Savings bank accounts and fixed deposit accounts (B) Savings bank accounts and current accounts 
(C) Both Savings bank accounts and loan accounts. (D) Both Savings bank accounts and cash accounts only. 
(E) Both Current accounts and fixed deposit accounts 
Ans : (B)

10. Yingluck Shinawatra has won recently held elections to become the first woman Prime Minister of– 
(A) Myanmar (B) South Korea (C) North Korea 
(D) Thailand (E) China 
Ans : (D)

11. Which of the following is correct statement ? 
(A) Normally no interest is paid on current deposit accounts. 
(B) Interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit accounts. 
(C) The rate of interest on current account and savings account are the same. 
(D) No interest is paid on any deposit by the bank. 
(E) Savings deposits are the same as current deposits. 
Ans : (A)

You May Also Like To Check these Section of our website:

Latest Job

Admit Card

Download GK in PDF

Exam Result

Previous Exam Quiz Test

Hindi Quiz Test

GK Question and answer in Hindi

Banking preparation

SSC Previous Exam Solved Paper

Hindi GK

You can find this article to search term like- General knowledge question answer, IBPS PO exam general knowledge question paper, IBPS exam previous year solved paper, IBPS GK download in pdf, PO exam GK previous year solved paper and GK preparation for PO etc.

1 Comment
  1. […] IBPS PO General Knowledge (GK) Question and Answer PDF Download […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More