Solved question paper of Judge exam 2009

0

Online exam preparation of Uttarakhand PCS Judge (Pre) exam solved question paper 2009. Download judge exam solved question paper in pdf format

1. Adultery is an offence committed—
(A) With the consent of a married woman
(B) With the consent of a woman
(C) Without the consent of a woman but with the consent of her husband
(D) With the consent of a minor girl
Ans : (A)

2. Which one of the following Sections of the Transfer of Property Act defines “Transfer of Property” ?
(A) Section 3
(B) Section 4
(C) Section 5
(D) Section 6
Ans : (C)

3. Which one of the following sections of the Transfer of Property Act, defines ‘Notice’ ?
(A) Section 2
(B) Section 3
(C) Section 5
(D) Explanation II of Section 3
Ans : (B)

4. Which Section of the Code of Criminal Procedure provides that “no statement made by any person to a police officer if reduced to writing, be signed by the person making it” ?
(A) Section 161
(B) Section 162
(C) Section 163
(D) Section 164
Ans : (B)

5. A Chief Judicial Magistrate may pass a sentence of imprisonment—
(A) Not exceeding seven years
(B) Exceeding seven years
(C) For life
(D) None of the above
Ans : (A)

6. Which one of the following Sections of the Code of Criminal Procedure provides for anticipatory bail ?
(A) Section 436
(B) Section 438
(C) Section 439
(D) Section 437
Ans : (B)

7. Arrest of a person in execution of a decree has been provided—
(A) Under Section 53 of the Code of Civil Procedure
(B) Under Section 54 of the Code of Civil Procedure
(C) Under Section 56 of the Code of Civil Procedure
(D) Under Section 55 of the Code of Civil Procedure
Ans : (D)

8. Under Order VI Rule 17 of the Code of Civil Procedure, the court can allow to alter or amend the proceedings to—
(A) Either party
(B) To plaintiff only
(C) To defendant only
(D) To only one defendant, if there are more than one defendant
Ans : (A)

9. Which of the following Sections of the Code of Civil Procedure defines the ‘Mesne Profit’ ?
(A) Section 2(4)
(B) Section 2(14)
(C) Section 2(6)
(D) Section 2(12)
Ans : (D)

10. Order 42 of the Code of Civil Procedure deals with—
(A) Appeal to Supreme Court
(B) Appeal by indigent person
(C) Appeal against orders
(D) Appeal from appellate decrees
Ans : (D)

11. Preliminary Decree can be passed in a suit—
(A) For partition
(B) For partnership
(C) For possession and mesne profit
(D) All of the above
Ans : (D)

12. Under Section 15 of the Code of Civil Procedure, every suit shall be instituted in—
(A) District Court
(B) The court of lower grade
(C) The court of higher grade
(D) All of the above
Ans : (B)

13. Pleading has been defined in—
(A) Order VI, Rule 1 of the Code of Civil Procedure
(B) Order VI, Rule 2 of the Code of Civil Procedure
(C) Order VIII, Rule 1 of the Code of Civil Procedure
(D) Order VIII, Rule 2 of the Code of Civil Procedure
Ans : (A)

14. Which Provision of the Code of Civil Procedure provides that one person may sue or defend on behalf of all in same interest ?
(A) Order 1, Rule 1
(B) Order 2, Rule 2
(C) Order 1, Rule 8
(D) Order 1, Rule 9
Ans : (C)

15. Which one of the following authorities is not entitled to try a case summarily under the Code of Criminal Procedure ?
(A) Chief Judicial Magistrate
(B) Metropolitan Magistrate
(C) Judicial Magistrate of the First Class
(D) 2nd Class Judicial Magistrate
Ans : (D)

16. Which one of the following Sections of the Code of Civil Procedure deals with ‘Revision’ ?
(A) Section 110
(B) Order VI, Rule 13
(C) Section 115
(D) Section 120
Ans : (C)

17. Who can tender pardon to accomplice under Section 306 of the Code of Criminal Procedure ?
(A) Chief Judicial Magistrate only
(B) Metropolitan Magistrate only
(C) Magistrate of the First Class only
(D) All of the above
Ans : (D)

18. The procedure of trials held before the Court of Sessions is provided in the Code of Criminal Procedure under—
(A) Sections 204 to 210
(B) Sections 220 to 224
(C) Sections 225 to 237
(D) Sections 238 to 245
Ans : (C)

19. On being submitted the sentence of death by Court of Sessions, the High Court may—
(A) Confirm the sentence
(B) Annul the conviction
(C) May pass any other sentence warranted by law
(D) All of the above
Ans : (D)

20. Section 2(h) of the Code of Criminal Procedure defines the term—
(A) Investigation
(B) Charge
(C) Inquiry
(D) Offence
Ans : (A)

21. Which ‘Section’ of the Code of Criminal Procedure provides for prosecution for offences against marriage ?
(A) Section 196
(B) Section 197
(C) Section 198
(D) None of the above
Ans : (C)

22. Which one of the following cases is a case relating to Section 34 of the Indian Penal Code ?
(A) K. M. Nanavati Vs. State of Maharashtra
(B) Niharendu Dutta Vs. King Emperor
(C) Barendra Kumar Ghosh Vs. King Emperor
(D) Kedar Nath Vs. State of West Bengal
Ans : (C)

23. Which one of the following Provisions of the Indian Penal Code defiens ‘Unlawful Assembly’ ?
(A) Section 141
(B) Section 142
(C) Section 146
(D) Section 149
Ans : (A)

24. The maxim ‘Ignorantia facit excusat’ relates to—
(A) Section 75 of the Indian Penal Code
(B) Section 76 of the Indian Penal Code
(C) Section 77 of the Indian Penal Code
(D) None of the above
Ans : (B)

25. Which Provision of the Indian Penal Code says, “nothing is an offence which is done by accident” ?
(A) Section 79 of I.P.C.
(B) Section 78 of I.P.C.
(C) Section 80 of I.P.C.
(D) None of the above
Ans : (C)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More