Solved Question Paper UP PCS (Pre) Exam 2011

2

We are sharing with you previous year general studies solved question paper of Uttar Pradesh Public Service Commission (UP PCS) pre exam 2011.

Download previous year solved question paper UP PCS in pdf format for preparation of upcoming competitive exams preparation.

1. Which one of the following has the right to address the Parliament ?
(A) Attorney General of India
(B) Chief Election Commissioner of India
(C) Chief Justice of India
(D) National Security Advisor
Ans : (A)

2. Which one of the following statements about the Parliament of India isnotcorrect ?
(A) The Constitution provides for a Parliamentary form of Government.
(B) The foremost function of the Parliament is to provide a Cabinet.
(C) The membership of the Cabinet is restricted to the Lower House.
(D) The Cabinet has to enjoy the confidence of the majority in the popular Chamber.
Ans : (C)

3. Voting right by the youths at the age of 18 years was exercised for the first time in the General Election of—
(A) 1987
(B) 1988
(C) 1989
(D) 1990
Ans : (C)

4. Under which one of the following Articles of the Indian Constitution, the Legislative Assembly is allowed to resolve for the creation of the Legislative Council ?
(A) 168
(B) 169
(C) 170
(D) 171
Ans : (B)

5. Missile ‘Astra’ is a—
(A) land to land missile
(B) land to air missile
(C) air to air missile
(D) water to land missile
Ans : (C)

6. Indane gas is a mixture of—
(A) butane and hydrogen
(B) butane and oxygen
(C) butane and propane
(D) methane and oxygen
Ans : (C)

7. South Indian festival of ‘Onam’ is associated with which of the following ?
(A) Ram’s victory over Rawan
(B) Durga’s killing of Mahishasur
(C) Shiva Shakti
(D) Mahabali
Ans : (D)

8. Which among the following is the largest software company in India ?
(A) Infosys
(B) TCS
(C) WIPRO
(D) HCL Tech
Ans : (C)

9. Which one of the following isnotformed in our body ?
(A) Vitamin A
(B) Protein
(C) Enzyme
(D) Hormone
Ans : (A)

10. Which one of the following pairs is correctly matched ?
(A) Silver iodide —Horn Silver
(B) Silver chloride —Artificial rain
(C) Zinc phosphide —Rat poison
(D) Zinc sulphide —Philosopher’s wool
Ans : (C)

11. Amniocentosis is a method used to determine the—
(A) foetal sex
(B) kind of Amino acids
(C) sequence of Amino acids in protein
(D) type of hormones
Ans : (A)

12. BMD testing is done to diagnose
(A) Dengue
(B) Malaria
(C) Osteoporosis
(D) AIDS
Ans : (C)

13. Which one of the following States has granted Sanskrit language the status of the second official language of the State ?
(A) Bihar
(B) Chhattisgarh
(C) Uttar Pradesh
(D) Uttarakhand
Ans : (D)

14. Which one of the following is different from the others from the point of view of ownership ?
(A) LIC Policy
(B) Bank Fixed Deposit
(C) Kisan Vikas Patra
(D) Debenture of a Company
Ans : (C)

15. In the Union Budget 2011-12, the effective rate of interest for farmers on timely repayment of the bank loan is—
(A) 7 per cent
(B) 6 per cent
(C) 4 per cent
(D) 3 per cent
Ans : (C)

16. ‘Athapoo’ is associated with which of the following festivals ?
(A) Dol Yatra
(B) Onam
(C) Pongal
(D) Vishwakarma Puja
Ans : (B)

17. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—
List-I
(a) Pandit Durgalal

(b) Lalgudi Jayaraman
(c) Bala Murali Krishna
(d) Amrita Shergil
List-II
1. Instrumental Music

2. Dance
3. Painting
4. Vocal Music
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 1 2 4 3
(C) 3 1 2 4
(D) 2 4 3 1
Ans : (A)

18. Which one of the following is useful in the treatment of scurvy disease ?
(A) Mango
(B) Papaya
(C) Myrobalan
(D) Ber
Ans : (C)

19. Which of the following crops are grown mainly in the irrigated areas during Zaid ?
(A) Arhar and Gram
(B) Moong and Urad
(C) Rice and Millets
(D) Maize and Groundnut
Ans : (B)

20. The largest producer of Sugar in India is—
(A) Bihar
(B) Karnataka
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

21. Which of the following authority sanctions foreign exchange for the import of goods ?
(A) Any Nationalised Bank
(B) Exchange Bank
(C) Reserve Bank of India
(D) Ministry of Finance
Ans : (C)

22. A letter of credit has to be produced by—
(A) an exporter
(B) an importer
(C) custom authorities
(D) shipping company
Ans : (A)

23. Which organisation promotes the foreign trade ?
(A) ECGS
(B) MMTC
(C) STC
(D) All of the above
Ans : (A)

24. The main source of fund for the National Highway Authority of India is—
(A) Cess
(B) Foreign assistance
(C) Market borrowings
(D) Budgetary support of Union Government
Ans : (D)

25. Golden rice has the highest quantity of—
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin K
Ans : (A)

2 Comments
  1. Awdhesh mishra says

    Nice job..plz continue with more updates..

  2. Awdhesh mishra says

    plz continue with more updates..very helpful

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More